​Wat kunt u nu al regelen?

​Wat kunt u nu al regelen?

– Beschrijf uw wensen in een codicil (laatste wilsbeschikking) of testament. Voor het opstellen van een codicil heeft u geen notaris nodig. De wettelijke eisen aan een codicil zijn dat het met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend is. U kunt in uw codicil beschrijven welke uitvaartwensen u hebt en hoe u een aantal persoonlijke goederen wilt verdelen. U kunt alleen meubels, sieraden en kleding door middel van een codicil verdelen. Wilt u geld, een huis, of dure spullen aan iemand nalaten dan kan dat door middel van een testament; alleen in een testament kunt u afwijken van regels van vererving zoals het Burgerlijk Wetboek die geeft. Een testament moet bij de notaris worden opgemaakt.
– Noteer voor uw nabestaanden waar uw polissen, bankgegevens en bankpassen, trouwboekje, codicil, testament, eventuele grafrechten en andere papieren zijn te vinden.
– Maak een adressenlijst van mensen die voor de uitvaart moeten worden uitgenodigd.
– Zet geld apart of sluit een verzekering af. Een normale uitvaart kost minimaal al een paar duizend euro en wordt in principe uit de nalatenschap betaald. Is uw nalatenschap niet groot en u wilt de nabestaanden niet belasten met de rekening, dan kunt u geld apart zetten op een spaarrekening of een verzekering afsluiten.

Klik hier voor een voorbeeldcodicil (PDF-bestand).